Byvandring – kom med i fodsporene på churchillklubben

Så kan du og eventuel ledsager atter komme på byvandring.

Kære medlemmer og aktivitetsmedlemmer.
Kridt igen de gode travesko, og kom med på endnu en spændende guidet byvandring rundt i Aalborg. Denne gang er temaet “På sporet af Churchill Gruppen”.
Vi mødes lørdag den 26. august kl. 12.50 foran Aalborg Historiske Museum på Budolfi Plads. Turen starter kl. 13 og varer 1 1/2 time.
Efterfølgende serverer vi kaffe og kage i lokalerne på Vesterbro.
Pris er kr. 75,- pr. person. Ledsager til samme pris.
Tilmelding senest den 13. august til Palle på 21 44 87 45 eller tilmelding@dbsaalborg.dk .
Bindende betaling ved tilmelding til Mobile Pay 96 30 31 eller overførsel til reg 3409 konto 3201542979. Angiv navn og byvandring som kommentar.
Aftal ved tilmelding, hvis du ikke har mulighed for elektronisk betaling.

Herunder kan du læse lidt mere om churchillklubben og byvandringen taget fra museets hjemmeside hvor du kan læse yderligere.
Den første aktive modstandsgruppe under besættelsen 1940-45 var Churchill-klubben. Den blev dannet i december 1941 af en flok unge skoledrenge fra Katedralskolen i Aalborg, som ikke kunne forstå, at danskerne ikke gjorde noget for at smide tyskerne ud af landet, men blot accepterede besættelsen. Nogen måtte gøre noget – og det gjorde drengene fra Churchill-Klubben.
Nu kan du komme med på en byvandring, hvor du går i fodsporene på drengene rundt til nogle af de steder i Aalborg, hvor Churchill-klubben generede og lavede sine små sabotageaktioner mod den tyske besættelsesmagt. Undervejs bliver du klogere på, hvad der motiverede drengene til at tage det drastiske skridt og starte den danske modstandskamp.
De begyndte med små drengestreger, som senere udviklede sig til mere alvorlige aktioner. 8. maj 1942 gik det dog galt, og drengene blev anholdt. På byvandringen kan du også høre om Churchill-klubbens anholdelse og fængslingen i Kong Hans Gades arrest – men også om, hvordan det ikke stoppede deres iver og trang til at sabotere besættelsesmagten. Nogle af gruppens medlemmer fortsatte med at lave sabotageaktioner, selv om de var spærret inde. Det lykkedes nemlig at få indsmuglet en nedstryger i arresten, så tremmerne i en celle kunne saves over, så drengene dermed kunne klemme sig ud. Det førte til ikke mindre end 19 ture ud i friheden, hvor der blandt andet blevet udøvet sabotage mod tyskerne, inden de vendte tilbage til fængslet med det perfekte alibi ”at de jo sad indespærret i fængslet”.
Historien om drengene fra Churchill-klubben nåede vidt omkring, og allerede under krigen blev der i USA lavet en tegneserie om ”The Boy Saboteurs”, som byggede på drengenes historie. Sidenhen er der skrevet mange bøger og lavet mange film om drengenes bedrifter. På denne byvandring får du også historien om, hvordan det siden gik dem, da de blev løsladt igen, og hvordan nogle af medlemmerne fortsatte modstandsarbejdet.
Link til hjemmesiden: https://nordjyskemuseer.dk/byvandring-i-churchill-klubbens-fodspor/

Vi glæder os til at se jer.
Mange hilsener, Aktivitetsudvalget.

Skrevet af Torben Gjering frederiksen

Webmaster for Dansk Blindesamfund Aalborg samt bestyrelsesmedlem Jeg bor i Aalborg, er gift og har 2 børn