Kære medlemmer og aktivitetsmedlemmer.
Herunder kan du læse mere omkring vedtægtsændringsforslaget som omhandler ændring af medlemskriteriet i Dansk Blindesamfund.
Vi opfordre alle vores medlemmer til at deltage i kredsgeneralforsamlingen den 7. april kl. 15 på Orkideen, Ølgodvej 1 9220 Aalborg Ø. Se indkaldelsen og program mv. for dagen i medlemsblad 3 og andet steds her på hjemmesiden.
Aktivitetsmedlemmer er også meget velkommen til at deltage i kredsgeneralforsamlingen, vi skal dog gøre opmærksom på at du som aktivitetsmedlem har taleret men ikke stemmeret på kredsgeneralforsamlingen, men har du en holdning til forslaget så har du mulighed for at komme frem med den under behandlingen af forslaget. Du er selvfølgelig også velkommen til at spise med efter generalforsamlingen.
Har du spørgsmål til nedenstående er du velkommen til at kontakte Kredsformand Torben Frederiksen på 30 49 59 20 eller pr mail tgf@blind.dk eller ringe til konsulent Annette Winther på 30 85 90 40 eller pr. mail awi@blind.dk
Med venlig hilsen kredsbestyrelsen.
Bliv klogere på vedtægtsændringsforslaget
Husk, at der er fremsat et vedtægtsændringsforslag, der skal behandles på kredsgeneralforsamlingerne i alle Dansk Blindesamfunds 20 lokale kredse. Kredsgeneralforsamlingerne afholdes i andet kvartal af 2025.
Hvis forslaget bliver vedtaget, vil de nuværende aktivitetsmedlemmer, dvs. svagsynede med en synsrest på mellem 10 % og 33 %, kunne blive medlemmer af Dansk Blindesamfund. Hvis forslaget bliver forkastet, er alt, som det plejer, og vi vil fortsat have både medlemmer og aktivitetsmedlemmer.
For at sikre, at alle medlemmer træffer beslutning på et så oplyst grundlag som muligt, afholder vi tre Zoom-møder i løbet af de kommende måneder. Her vil der være rig mulighed for at stille spørgsmål og bl.a. få svar på:
· Hvilke konsekvenser får det, hvis forslaget vedtages?
· Hvad sker der med de særlige ordninger, hvis forslaget vedtages?
· Hvordan er valgprocessen organiseret?
· Hvordan kan jeg få indflydelse på beslutningen?
Der afholdes Zoommøder på følgende datoer:
· torsdag den 13. marts kl. 16–16.45
· tirsdag den 25. marts kl. 19–19.45
Møderne er åbne for alle medlemmer og aktivitetsmedlemmer. Du behøver ikke at have kendskab til Zoom eller have en computer. Hvis du ønsker det, kan vi ringe dig op på din fastnettelefon eller smartphone for at deltage i mødet. Kontakt Mariann Lillemose på tlf. 21 71 67 98 eller e-mail mli@blind.dk, hvis du ønsker at blive ringet op.
Tilmelding er ikke nødvendig, medmindre du ønsker at blive ringet op.
Zoom-link til møderne:
https://us02web.zoom.us/j/84595466311?pwd=h5mSbKcx0ifaS6f6MrtxgRar273d82.1
Ofte stillede spørgsmål til vedtægtsændringsforslaget
Hvad går vedtægtsændringsforslaget ud på?
• Hvis forslaget vedtages, vil alle aktivitetsmedlemmer kunne blive medlemmer, og få de samme politiske rettigheder som de nuværende medlemmer. Det vil sige, at personer der ser mellem 10 og 33 % fremover vil få stemmeret og være valgbare til kredsbestyrelser, stående udvalg og forretningsudvalget. Hvis forslaget vedtages, vil aktivitetsmedlemsskabet derfor blive afskaffet.
• Dansk Blindesamfund har ca. 6.500 medlemmer og 1.000 aktivitetsmedlemmer (2025)
Hvad sker der med de særlige ordninger, hvis forslaget vedtages?
• De særlige ordninger, dvs. fx rejseordninger hos DSB, ledsageordninger og individuel handicapkørsel vil fortsat være forbeholdt personer, der har en synsrest på 10 % eller derunder. Disse ordninger er gældende for alle blinde og stærkt svagsynede og ikke kun medlemmer af Dansk Blindesamfund. Det er myndigheder og trafikselskaber, der beslutter disse regler. Adgangen til de særlige ordninger vil derfor ikke blive berørt af en eventuel vedtagelse af forslaget.
Vil alle medlemmer kunne få et medlemskort, hvis forslaget vedtages?
• Nej. Hvis forslaget vedtages, vil Medlemsservice fortsat kun udstede fysiske medlemskort til medlemmer, der har en synsrest på 10 % eller derunder. Kortet fungerer som dokumentation for synsnedsættelsen og kan bruges til at få adgang til de særlige ordninger hos myndigheder og trafikselskaber.
Hvad sker der med legaterne, hvis forslaget vedtages?
• Der vil ikke blive ændret ved den måde legater kan søges og tildeles på. Også i dag kan personer med synshandicap, der ser mellem 10 og 33 % komme i betragtning til langt de fleste legater.
Hvordan er beslutningsprocessen organiseret?
• Forslaget sættes til afstemning på samtlige kredsgeneralforsamlinger i Dansk Blindesamfunds 20 kredse. Du kan finde din lokale kreds her: https://blind.dk/mit-dbs/find-den-lokale-kreds/
• For at blive vedtaget skal mindst to tredjedele af de afgivne stemmer på samtlige kredsgeneralforsamlinger stemme for jf. § 14, stk. 7 i Dansk Blindesamfunds vedtægter.
• Hvis forslaget vedtages, træder det i kraft den 1. januar 2026.
Hvordan kan jeg få indflydelse på beslutningen?
• For at kunne stemme, skal du være medlem af Dansk Blindesamfund. Aktivitetsmedlemmer har ikke mulighed for at afgive stemme.
• Du skal møde personligt op på kredsgeneralforsamlingen i din lokale kreds. Det er ikke muligt at stemme ved fuldmagt.
Få mere viden
• For yderligere information om forslaget og dets konsekvenser kan du læse ”Debatoplæg om eventuelt nyt medlemskriterium i Dansk Blindesamfund”, som kan downloades på hjemmesiden (www.blind.dk/mit-dbs/referater-og-dokumenter/). Du kan også få debatoplægget tilsendt på dit ønskede medie ved at rette henvendelse til bestilling@blind.dk