ChatGPT

På denne side og de tilhørende sider vil der være en del om generativ AI med forskellige guides og info omkring Openai.com og deres ChatGPT og lidt om andre apps osv som gør brug af netop Openais generative AI

Guide i oprettelse af konto hos ChatGPT/OpenAI – for skærmlæserbruger.

Sidst redigeret: 11. januar 2024.

Nedenstående guide er med forbehold da ting på internettet ofte ændre sig med kort varsel, så der tages forbehold for småfejl i guiden.
Det afhænger også af hvilken browser og skærmlæser du bruger. Der vil være 2 guides en til dig som bruger pc og en til oprettelse af konto på chatGPT app til IOS.
Under hver af oprettelsesguidene er der også en meget kort guide i brugen af ChatGPT på hjemmeside og App.

OBS. både hjemmesideversionen og app af ChatGPT er på engelsk men ret lige til at bruge så det bør ikke afskrække dig.

For at komme i gang med at bruge ChatGPT på en pc kræver det at du har en konto og den kan du nemt oprettte ved at følge nedenstående:

1. Åbn din browser og skriv følgende , eller klik på linket https://chat.openai.com .
2. naviger til Sign up knappen. Brug evt. B for at komme til knappen, tryk på entertasten.
3. Siden for oprettelse åbner og din markør er allerede i e-mail feltet. Skriv din e-mailadresse og tryk ppå entertasten
4. Nu skal du vælge et password, din markør står allerede i feltet. Når du har skrevet et password trykker du på entertasten.
5. Der sendes nu en e-mail til din mailadresse hvor der er et link du skal klikke på for at komme i gang.
6. Når du klikker på linket i mailen føres du til en side hvor du skal starte med at indtaste dit navn, Markør står allerede i feltet, Skriv dit navn og tryk på Tabulatortasten.
7. nu skal du skrive din fødselsdato (brug skråstreg mellem tallene fx 05/04/1968 ). Tryk derefter igen på tabulatortasten.
8. nu kommer du til et link hvor du kan læse deres Vilkår for brug, tryk igen på tabulatortasten
9. Nu kommer du til et link hvor du kan læse deres Privatlivspolitik. Tryk igen på tabulatortasten.
10. nu kommer du til Agree knappen (accepter knappen) Tryk på entertasten.
11. Nu skal du bekræfte du er et menneske…du skal vælge lyd knappen og trykke på entertasten. så bliver processen blindevenlig.
12. Nu starter en proces hvor du skal gøre som der står øverst på siden der skal høres nogle sekvenser hvor man så skal skrive nummeret på den rigtige.
13. tryk på afspil knappen (brug evt. B tasten for at finde den) og lyt (er du i tvivl kan man blot høre igen ved at finde afspil knappen igen).
14. når du har fundet ud af hvilket nummer du mener er den rigtige skal du finde skrivefeltet, brug evt. E tasten for at finde det. Og skriv et tal mellem 1 og 3 i det. Tryk derefter på entertasten
15. Du får nu at vide om du har gjort det rigtigt. Gentag processen til du er færdig (3 rigtige).
16. Når du har gennemført ovenstående, føres du til ChatGPT. Startsiden. Din konto er nu oprettet og klar til brug, god fornøjelse.

Generel Guide. Sådan bruger du hjemmesideversionen af ChatGPT med skærmlæser

.

Sidst redigeret 19. januar 2024.
Nedenstående guide er et øjebliksbillede af hvordan man kommer i gang med brug af Open AIs ChatGPT hjemmeside
Ting ændre sig hele tiden, Så der tages et vidst forbehold for småfejl.
Jeg har brugt NVDA og Firefox i dette tilfælde, da det var den browser og skærmlæser som for mig gav den bedste oplevelse.
Der er desværre en del tilgængelighedsproblemer på hjemmesiden så skærmlæserne ikke giver korrekt eller meningsfulde tilbagemeldinger, der er en del unavngine knapper og klikbare elementer som heller ikke navngives, men når du har brugt siden nogle gange så kan du sagtens få det til at fungere.

Forudsætning for brug af denne lille guide. Du skal have oprettet en konto og logget ind (se evt. vores anden guide om netop denne proces).
Bemærk at hjemmesiden er på Engelsk, men den er meget ligetil at brug så frygt ikke.

Det er meget nemt at komme i gang med brugen, gør som følger.

1. åben https://chat.openai.com.
2 Er du ikke logget ind så find Log ind knappen/Log On Button og tryk på entertasten.
3. Nu skal du skrive din e-mailadresse og trykke på entertasten.
4. Skriv nu dit password/adgangskode og tryk på entertasten.
5. Er det første gang du logger ind kommer der måske noget information på engelsk frem. Find Ok knappen (brug evt. B tasten som finder knapper). Tryk på entertasten når du står på ok knappen.
6. du føres nu automatisk til skrivefeltet hvor du kan skrive din tekst og kommandoer mv. og dernæst trykke på entertasten. Bruger du Jawsog anden browser , så kan det være nødvendigt at brug tabulator og tryk på entertasten på første knap for at få svar.
7. Nu kommer ChatGPT med et svar., det kan godt tage flere sekunder, så vent lidt.
8. du befinder dig stadig i skrivefeltet., vil du læse svaret så gå ud af skrivefeltet, tryk på escape tasten eller Capslock og Mellemrumstasten.
9. Chatten er bygget sådan op at ved din tekst står der dine initialer/navn over og ved Chatsvare som er en grafik står ChatGPT. Svaret er over skrivefeltet.
10. du skal blot holde skift nede og trykke på G tasten som finder grafikelementer skærmlæser skulle nu gerne sige ChatGPT grafik. svarteksten står så nedenunder, som kan læses ved at pile ned eller sætte skærmlæser i gang med at læse med fx CapsLock og pil ned..
Bemærk den med Grafik gælder kun med brug af NVDA. Med JAWS må du blot pile op eller finde en unavngiven knap, (oplever at unavngiven 2 knap er den hvor det sidste svar står lige nedenunder så den kan du måske prøve at navigerer efter).
Du kan selvfølge bygge videre på chatten og skal du bruge noget af teksten andet steds så marker og kopier som du plejer i Word og på internettet.

Der findes nogle shortcuts til hjemmesiden (genvejstaster) som du måske med fordel kan bruge. Et par af dem er listet herunder:
Gå til Send message feltet: ESCAPE + SKIFT
Start en ny Chat: CTRL + SKIFT + O
Kopiere det sidste svar: CTRL + SKIFT + C

Oprettelse af konto på IOS ChatGPT app

Generel Guide oprettelse af konto på ChatGPT app til IOS ved brug af Voiceover.

Sidst redigeret 13. januar 2024.
Nedenstående guide er et øjebliksbillede af hvordan der oprettes konto og om hvordan man kommer i gang med brug af Open AIs ChatGPT app til IOS. Der kan ved opdateringer ske ændringer i den måde som der oprettes konto osv. på. Så der tages et vidst forbehold for småfejl.

Først skal du hente ChatGPT i App store Bemærk det skal være Open AI som har lavet app’en.
Bemærk at App’en er på Engelsk, men den er meget ligetil at brug så frygt ikke.

når du har åbnet app første gang kan du vælge at bruge andre log on metoder end mail. Guiden nedenfor gør brug af mailadresse. Har du allerede fulgt guiden for oprettelse på en pc og har en konto kan du vælge at logge ind med den og springe guiden over.

1. svirp til venstre til du kommer til Sign up with e-mail button (opret dig med mail adresse knap).
og dobbelt tap på den.
3. Nu åbner en webside , Svirp til venstre til du kommer til e-mailadress feltet og dobbelt tap på det og skriv din mailadresse.
4. Svirp til Continue button (fortsæt knappen) Dobbelt tap på den.
5. Hvis du ikke automatisk bliver ført til valg af password feltet så svirp til det og dobbelt tap på det.
6. skriv dit ønskede password (adgangskode på mindst 12 tegn) og svirp til Continue botton (fortsæt knappen)
7. Nu skal du bekræfte din mailadresse ved at klikke på et link i en mail som sendes til dig. du kan svirpe til linket open your mail app og dobbelt tappe på det. eller blot bruge din sædvanlig måde på at åbne apps på.
8. find og åbn mailen fra Open AI og svirp til linket Verify my e-mailadress (bekræft min mailadresse) og dobbelt tap på det.
9. Nu kan du blot bruge Appskifteren til at finde ChatGPT app igen. Du står på samme billede med at skulle bekræfte din mail adresse, men blot svirp til linket I have already verified my e-mailadress (Jeg har allerede bekræftet min mailadresse) og dobbelt tap på det.
10 Nu skal du udfylde kaldenavn og andre oplysninger Svirp til felterne First name (fornavn) og Last name (efternavn) og dobbelttap på dem og udfyld med det du vil kaldes.
11. svirp til birthday button (fødselsdag knappen) og dobbelt tap.
12. Svirp til venstre til det første felt og svirp op eller ned for at finde den rigtige dag du blev født.
13. Svirp til venstre og svirp op eller ned for at finde den måned du blev født.
14. Svirp til venstre og svirp ned til du har fundet dit fødselsår.
15. Svirp til venstre til confirm button (bekræft knappen) og dobbelt tap.
16. Billedet bliver næsten det samme , Nu skal du svirpe til venstre til du kommer til Continue botton (fortsæt knap) for at godkende deres brugsbetingelser. Dobbelt tap på den.
17 Nu skal du bekræfte du er et menneske., svirp til venstre til du kommer til Audio button (lyd knap), dobbelt tap på den. Så skifter den til blindevenlig udgave.
18. Lige en lille forklaring på hvad du skal gøre inden du går videre: Hvad du skal lytte efter står i den øverste del af skærmen og når du har fundet det nummer (1, 2 eller 3) du finder er det rigtige. skal du finde feltet til at skrive i og skrive dit valg og dernæst finde færdig knap.
20 Først find play. (spil knappen) dobbelt tap på den.
21. lyt til de 3 valgmuligheder. Fanger du ikke hvad som er den rigtige første gang, så kan du blot finde play knappen igen og dobbelt tappe så spiller den det igen. Dernæst svirp til
(type number field) og dobbelt tap og skriv et tal mellem 1 og 3.
22 svirp derefter til Done button (Færdig knap) og dobbelt tap.
23. Måske bliver du bedt om at gentage processen så blot gør det. Når du har ramt en eller flere rigtige er du færdig og du kommer nu til ChatGPT og kan bruge den. Der findes en anden guide omkring brug af den med Voiceover lige neden for.

Generel Guide. Sådan bruger du ChatGPT APP med VoiceOver

.

Sidst redigeret 13. januar 2024.
Nedenstående guide er et øjebliksbillede af hvordan man kommer i gang med brug af Open AIs ChatGPT app til IOS. Der kan ved opdateringer ske ændringer i den måde som app bruges på. Så der tages et vidst forbehold for småfejl.

Forudsætning for brug af denne lille guide. Du skal have hentet ChatGPT i App store Bemærk det skal være Open AI som har lavet app’en.
Du skal have oprettet en konto og logget ind (se evt. vores anden guide om netop denne proces).
Bemærk at App’en er på Engelsk, men den er meget ligetil at brug så frygt ikke.

Det er meget nemt at komme i gang med brugen, gør som følger.

1. Åbn app’en.
2. du skal finde New message (ny besked) feltet. Du finder det ved at svirpe nogle gange til venstre de links du kommer forbi er eksempler på hvad man evt. kan bruge ChatGPT til.
3. Når du har fundet new message feltet så dobbelt tap.
4. du kan nu skrive dine kommandoer, tekst osv. Når du er færdig svirp til højre til Send button (send)
5. ChatGPT kommernu med et svar.
6. Du finder svaret ved at sætte fingeren i øverste halvdel af skærmen, der kan svirpes til højre og venstre for at kom op eller ned i chatten. Chat er bygget sådan op at det du skriver står der You (dig) over og derefter kommer dine tekster mv. Så kommer et svar med Chat over og dernæst selve svaret.
7. Ønsker du at bygge videre på samme chat finder du blot New message feltet og skriver igen hvad du ønsker. Dernæst svirp til venstre til Send button og dobbelt tap.
8. dette er den grundlæggende måde du bruger Chat GPT app på. Vil du starte helt forfra så find New Chat button og dobbelt tap på det og chat renses væk. Den gamle kan findes under Menu Button, hvis du skal bruge den igen.

Tip. Hvis du har fået et resultat du vil bruge til noget, fx. et opslag mail osv. så svirp til VoiceOver begynder at læse netop den del af chatten du vil bruge.
Dobbelt tap med 2 fingre samlet og hold dem på skærmen nogle sekunder. VoiceOver vil nu sige marker element.
Svirp til Højre til du kommer til feltet med teksten og dobbelt tap med en finger.
Brug Rotoren til at finde rediger og svirp til vælg alt.
Dobbelt tap og svirp igen op til du finder kopier
Dobbelt Tap igen og din tekst er nu kopieret og kan sættes ind der hvor du ønsker.
OBS: der er en dictation button og Switch to voice mode button. Bruger du dem så vil lydstyrken på voiceOver måske blive sænket så meget du ikke kan høre den,. dictation kan sagtens ignoreres for du kan blot bruge dkter knappen som du plejer når du skal skrive tekst.
Voice Mode vil gøre at du på en slags vis f har en samtale med ChatGPT i stedet for at skrive og læse.

God fornøjelse.

Be My Eyes – brug af Be My AI

Sådan kan du nemt synstolke dine billeder på din iphone.

Sidst redigeret 17. januar 2024

Forudsætning for at bruge denne guide er at du har en Iphone eller Ipad, vu er voiceOverbruger og har app’en Be My Eyes installeret.

Sådan tages et billede og det beskrives med Be My AI

Den første metode er hvor du bruger selve app’en til at tage et billede med og Be My Eyes så kommer med en beskrivelse af hvad der er på billedet. Dette er godt til et hurtigt overblik over et objekt, papirside eller rum mv.
Beskrivelsen som Be My Eyes generere kan kopieres og bruges andet steds.

Gør som følger:

1 åben Be my eyes
2. find fanen By My AI i bunden af skærmen ( den ligger som fane 2 af 5)
3. Find knappen tag billede. (den ligger lige over homeknappen i bunden af skærmen)
4. Dobbelt tap og Be My AI begynder at analyserer billedet
5. Resultatet oplæses automatisk når Be My AI er færdig.
6. Ønsker du at kopierer beskrivelsen så svirp til teksten og svirp ned til kopier beskrivelse.
7. Dobbelt tap og teksten er kopieret og kan bruges andet steds.

Ønsker du at tage et nyt billede svirper du blot til knappen tag billede og dobbelt tap, så starter processen forfra.

Sådan bruger du Be My AI til at synstolke billeder som ligger på din Iphone eller Ipad.

Denne metode kan du med fordel bruge i forbindelse med opslag på sociale medier og hjemmeside os,v. hvor du ønsker at lægge en såkaldt ALT tekst på billedet der gør at blinde der bruger fx Voiceover eller skærmlæsere på PC. kan få noget ud af et billede og derved give en langt bedre oplevelse når de læser opslag eller indlæg mv.
I nedenstående guide tages udgangspunkt i et billede du tager og vil bruge som et Facebook opslag.

Gør som følger:
1 åben dit kamera på Iphonen, og tag billedet. ved at dobbelt tappe på tag billede knappen.
2. svirp derefter til højre til Foto og video fremviser knappen.
3. Dobbelt tap på den og du kommer ind til der hvor det sidste billede allerede er markeret.
4. Nu skal du finde del knappen. så svirp til Højre indtil du kommer til Del knappen.
5. dobbelt tap på den. Nu åbner en skærm med en masse valgmuligheder og du skal finde den som hedder beskriv med Be My AI.
6. Det kan godt være en lidt længere proces at finde, men prøv at sætte fingeren nederst i højre hjørne af skærmen og begynd at svirpe til højre.
7. efter mange svirp til højre kommer du forhåbentligt til Beskriv med Be My AI og den dobbelttapper du på.
8. nu analyserer Be My AI billedet og skriver en beskrivelse til dig som når den er færdig læses op automatisk.
9. Nu skal vi have teksten kopieret, sæt fingeren på teksten så VoiceOver begynder at læse teksten.
10. svirp ned med en finger til voiceOver siger kopier. Dobbelt tap og din tekst er kopieret og kan bruges i dit opslag.
11: Nu skal du åbne Facebook og starte et nyt opslag.
12 svirp til billed eller video knappen og dobbelt tap.
13. svirp til højre til det seneste foto og marker det ved at dobbelt tappe.
14 Svirp tilbage til højre til toppen hvor der er en færdig knap og dobbelttap på den. Billedet er nu i dit Facebook opslag.
15. Nu skal din billedetekst lægges ind som synstolkning (ALT tekst) på billedet. så svirp til du kommer til billedet.
16. svirp længere til højre til mere knappen og dobbelt tap.
17. Svirp til højre til rediger alternativ tekst knappen og dobbelt tap.
18. Svirp til højre til tekstfeltet og dobbelttap så du kan skrive i feltet.
19. brug nu rotoren til at finde rediger, og derefter svirp ned til du kommer til sæt ind.
20. Dobbelt tap og din tekst som Be my AI lavede skulle nu gerne blive sat ind. Du kan selvfølgelig tilføje og rette som du plejer.
21. Når du er tilfreds med din tekst svirp så til højre til færdig knappen og dobbelt tap på den.
22. Der vendes nu tilbage til dit Facebook opslag og du kan gøre det færdigt og lægge det ud.

Nu vil alle som bruger en skærmlæser på PC eller mobil få læst din beskrivelse på billedet op når de markerer det.